Regional kompetansetjeneste for medfødte russkader

I 2005 la sosial og helsedirektoratet frem rapporten «Alkohol og graviditet - Hva er farlig for fosteret? Hvordan forebygge og behandle? Rapport fra en ekspertgruppe» (Sosial- og helsedirektoratet, 2005). Rapporten ble laget med bakgrunn i at det årene før var blitt publisert flere saker om fosteret sine konsekvenser med alkoholeksponering og det ble satt mer søkelys på at det ikke er de store mengdene som gir skader og at det ikke finnes en trygg nedre grense. Det var nå blitt kartlagt grundig at skader kunne oppstå uansett mengde og når i svangerskapet og at eneste måte å forhindre det på var totalavhold. Det ble derfor satt sammen en ekspertgruppe for å gjennomgå forskning og litteratur på temaet og vurdere hvordan man kunne arbeide med forebygging, utredning og behandling.  De anbefalte at det burde opprettes et kompetansesenter med ansvar for blant annet å oppdatere metoder for screening av alkoholbruk i svangerskapet, utarbeide retningslinjer for diagnostiske tiltak, gjennomføre opplysningskampanjer og utvikle undervisningsmateriell. De anbefalte også at kompetansesenteret skulle teste en «advokat-modell» hvor «en person med kunnskap om FASD følger barnet og familien på alle arenaer» (Sosial- og helsedirektoratet, 2005, s. 9). 

Sammen med denne rapporten fra 2005 medvirket Stortingsmelding 30 (Helse- og omsorgsdepartementet, 2011-2012) til at Habilitering for barn og unge (HABU) i Arendal søkte midler fra helsedirektoratet til å starte opp en regional kompetansetjeneste for medfødte russkader. Stortingsmelding 30 favnet pårørende, behandling, oppfølging og forebygging. Den handlet om å få til en mer helhetlig ruspolitikk. RK-MR åpnet dørene i 2015, og er i dag ledende for utredning og diagnostisering av medfødte russkader i Norge. 

 

 

RK-MR sin nettside:

https://sshf.no/helsefaglig/kompetansetjenester/regional-kompetansetjeneste-medfodte-russkader#henvisning

"Regional kompetansetjeneste for barn med medfødte russkader arbeider for å innhente, systematisere og videreformidle kompetanse om diagnostikk, utredning og oppfølging av barn utsatt for rus under svangerskapet.

Vi arbeider for å styrke kvaliteten på tjenestene barn utsatt for rus under svangerskapet får i spesialisthelsetjenesten i Helse Sør-Øst. I tillegg skal kompetansetjenesten gi et klinisk tilbud om utredning og diagnostisering.

Som regional kompetansetjeneste skal vi primært utrede pasienter fra eget helseforetaksområde, men kan også motta og utrede pasienter med spesielt komplekse tilstander fra andre helseforetak i Helse Sør-Øst - når dette er aktuelt.

Diagnostikk og utredning av pasienter fra andre helseforetak vil skje i nært samarbeid og dialog med henvisende spesialisthelsetjeneste."