Den svenske FAS-foreningen har vært en aktiv bidragsyter for
å spre kunnskap om FASD og andre medfødte russkader siden 1999!
Deres visjon er å skape et samfunn hvor individer med FASD får
tilretteleggingen og støtte for å kunne leve liv med mestring og muligheter.
De har over årene opparbeidet seg en stor kunnskapsbase med
ressurser og informasjon til institusjoner og enkeltmennesker
gjennom sin nettside, foredrag og samarbeid med fagpersoner i Sverige.
En stor inspirasjon for oss i FASDNorge, og vi ser frem til å følge dem videre.
«Fetal Alcohol Spectrum Disorders" (FASD) er en internasjonal samlebetegnelse
for et vidt spekter vansker som kan oppstå hos barnet ved eksponering for alkohol i svangerskapet. Oversatt er det ´Føtalt alkohol spektrumforstyrrelse´
Vi har lengtet lenge etter økt kunnskap om FASD i samfunnet, økt kunnskap i møte med barnehage, skole, helsesektor, utdanning, hverdagen generelt og på alle andre arenaer og i alle aspekter av livet.
Vår visjon er at alle skal vite, forstå og bidra mer til et samfunn som
kan favne og tilrettelegge i samarbeid med mennesker med FASD.
Det vil derfor være av betydning at man drar inn elementer som ikke bare omhandler FASD, men kunnskap om avhengighet, psykisk helse, marginalisering, utenforskap, nevromangfold, traumer, sanseintegrasjon, utdanning, tilrettelegging, familie og mange andre temaer som vil påvirkes i et livsperspektiv.
Tanken er at mer kunnskap vil bidra til å redusere stigma og et samfunn som i seg selv kan være forebyggende både for inntak av alkohol i svangerskap, forebygging av sekundærvansker og bidra til muligheter.
Vi ønsker å drive informasjonsarbeid og likemannsarbeid, både for og sammen med familier, mennesker med FASD og pårørende. I tillegg ønsker vi å dele vår erfaring og være en stemme for en gruppe i samfunnet som til nå har fått lite fokus.
Fokuset vårt vil i stor grad være på å dele kunnskap som kan gi forståelse for kompleksiteten, og en mer helhetlig tenkning med fokus på å forebygge sekundærvansker. Visjonen er at alle skal vite, forstå og bidra mer til et samfunn som kan favne og tilrettelegge for mennesker med FASD.